Косовските власти планираат во преговорите со Белград  да бараат воена оштета за периодот од од 1990 до 1999 година.Преговорите со Србија не оди во прилог на Косово и затоа сега како адут сакаат да ја извадат воената отшета од дури 22 милијарди евра.

Албанските власти сметаат дека српската војска и полиција за време на конфликтот имаат направени големи штети и затоа не смеат да се откажат од оваа можност.

Многу е веројатно дека ова ќе биде жестоко отфрлено од страна на српската делегација а останува да се види како ќе реагира и Европската унија