Бугарскиот министер за одбрана Красимир Каракачанов прашан за македонското малцинство, поточно за неодамнешниот извештај на Советот на Европа во кој се повикува Бугарија да ги почитува правата на македонското малцинство рече дека таа организација ја создале Југословените

Вие ми зборувате за една организација што се нарекува ОМО Илинден Пирин. Во Бугарија самооваа една група луѓе зборува за тие прашања. Но фактите се јавни; ОМО Илинден Пирин бешесоздадена како организација во Југословенската амбасада во 90-та година, кога уште имашеЈугославија-изјави министерот за „Канал 5“