Вицепремиерот на Бугарија, Красимир Каракачанов, во интервју за „Тв стар“ го пофали лидерот на СДСМ Зоран Заев дека бил контруктивен и прифаќал она што Бугарија ќе го побара од него. Тој отворено рече дека  ако на изборите победи ВМРО-ДПМНЕ Бугарија нема да дозволи почеток на преговорите со Македонија.

Преговори ќе нема, а за 20 или десет години ќе зборуваме како да ги заштитиме правата на Македонците во Албанската провинција-Македонија-рече Каракачанов.