Поранешниот бугарски пратеник Красимир Каракачанов повторно излезе со навреди кон Македонија и Македонците. Тој како да се кае што Бугарија дозволила Македонија да влезе во НАТО и оти не можат истата грешка да ја направат и со ЕУ

Ние сме во ЕУ и НАТО. Ние многу јасно ги поставивме нашите принципи во Договорот за пријателство и добрососедство. Ја пуштивме Македонија во НАТО. Не треба да се враќаме по улицата. Мора да се вратат од улицата на прегазениот антибугаризам. Ако сакаат да бидат членки на ЕУ, однесувајте се чесно и нормално. Не разбирам што е овој идиотски рецидивизам кај овие луѓе. Тие 28 години глупаво се занимаваа со Грција“.

Според неговите зборови, Бугарија не може „да плука по нејзиното достоинство, бидејќи некој е простак и сака да влезе во ЕУ“.

Македонците треба да се предомислат во насока дека Бугарите да не им се непријатели.