Озогласената „жолта куќа“ во која до пред десетина години се вадеа органи на Срби се наоѓа на југот на Албанија во близна на градот Бурел.

Неколку хирурзи под будното око на Хашим Тачи се вадеа органи на претходно киднапирани Срби.Органите од убиените Срби завршуваа на пазарот за органи и се продаваа од 10.000 до 100.000 долари за срце.

Куќата стана предмет на интерес на обвинителката на Хашкиот суд Карла Дел Понте а се најде во извештајот на Дик Марти.

Интересен е податокот дека надворешноста на куќата била жолта и оттаму го носи називот „жолта куќа“. Но, кога куќата станала интересна за Хаг и кога истражители почнале да ја посетуваат барајќи докази, сопстевникот ја префарбал во бела.Но, кога по налог на Хаг албанската полицијаа правела претрес почнале да пребат по малтерот и почнала да паѓа жолта боја.

Во оваа куќа главен преведувач бил првиот вицепремиер Артан Груби кој и самиот тоа го призна.