Подрачјата во Србија најзагрозени од земјотреси се наоѓаат во зоната која започнува во Грција, а завршува во Италија, изјави за Телеграф.рс, Драган Миловановиќ, професор на Рударско-геолошкиот факултет.

Тој смета дека Србија е во зоната на оската, кога станува збор за земјотреси но оти во регионот не може да се случи земјотрес посилен од 6 степени.

На линијата за опасност според него се наоѓаат Белград, Копаоник, Краљево, Скопје, Загреб и Бања Лука.