Поранешната портаролка на Хашкиот суд Флоренс Артман, потврди дека Трибуналот никогаш не планирал да отвори случај против поранешните претседатели на Босна Херцеговина и Хрватска, Алија Изетбеговиќ и Фрањо Туѓман.

Судот сметал дека не постојат докази за покренување обвинени за нив двајца за војните во БиХ и Хрватска.

Тие никогаш не беше планирано да бидат процесуирани. Постои службен документ за Изетбеговиќ во кој стои дека судот ја одбива таа иницијатива. Слиично беше и за Туѓман-нагласува Артман.