Долгогодишниот претседател на Хашкиот трибунал Теодор Мерон бил извор на информирање на америкнската тајна служба ЦИА, пишува „Република“.рс“. Тој за секоја актвност ги информирал Американците и тие во секој момент знаеле што се случува за процесите кои се водат.

Тој со Aмериканците особено се консултирал во случајот против Милошевиќ кој никогаш не доби завршинца.

Мерон е роден во 1930 година и со години беше претседател на Меѓународниот суд за поранешна Југославија а сега е во пензија.