Европското обвинителство, предводено од Лора Ковеси, отфрли седум од десетте бугарски кандидати за делегирани обвинители, дозна во „Еурактив“ во средата (3 март).

Европското обвинителство со писмо го извести бугарското Министерство за правда дека имаат забелешки на седум од десетте бугарски апликации поднесени на 13 февруари.

„Тоа не е добар знак. Кога бараме дополнителни информации, тоа не е затоа што некој не ги пополнил добро своето CV, или не го разбира мотивационото писмо. Ова е јасен знак дека не сме задоволни од предложените кандидатури“, рече изворот.

Тој објасни дека Европското јавно обвинителство има две категории забелешки, од кои првата е главно од правна природа.

„Не сметаме дека бугарските истражители се соодветни за Европското обвинителство. Ние ја почитуваме нивната работа, признаваме дека според бугарскиот закон тие се дел од судството, но не сметаме дека таквите луѓе ги имаат потребните квалификации за Европското обвинителство. Бидејќи бугарските истражители никогаш не се изјаснуваат на суд, а токму тоа е дел од задачата на европските обвинители, ние не сметаме дека овие кандидатури се соодветни“, рече изворот.

Тој објасни дека тројца од седумте проблематични кандидати спаѓаат во оваа категорија затоа што се истражители.

Во втората категорија се кандидати кои работеле како судии.

„Ова се лица кои биле судии во граѓански и трговски предмети, без искуство во кривично право. Ајде! Кои никогаш не спровеле кривична истрага. И тие никогаш не истражувале криминали со средства од ЕУ и немаат обвинителско искуство. Сериозно?“, извика тој.

„Врз основа на информациите што ни беа доставени и нашето знаење за бугарскиот судски систем, меѓу кандидатите има луѓе со многу малку или никакво искуство. Тие биле активни на ниско локално ниво (област), додека нашето разбирање за видот на криминалите со кои ќе се бориме е за оние на окружно ниво“, рече изворот и нагласи дека оваа информација е испратена до бугарските власти, кои откако се запознале побарале средба.

„Ние ќе ја организираме оваа средба што е можно поскоро. Но, моето очекување е дека бугарските власти ќе нѐ убедуваат дека кандидатите се соодветни, особено ако прописот се чита на одреден начин. Сепак, не сакаме да влеземе во дискусија за тоа како да се толкува регулативата. Во писмото на Европскиот обвинител јасно стои дека бугарската страна мора да номинира луѓе со релевантно искуство и исполнување на сите барања за независност и морален интегритет“, објасни изворот.

На прашањето дали ова значи дека Европското обвинителство очекува седум нови кандидати од бугарска страна, тој одговори: „Апсолутно!“

На прашањето дали канцеларијата на Ковеси се соочила со слични проблеми со кандидатите од другата страна, тој одговори негативно.

Портпарол на обвинителството не ги демантираше информациите, но објасни дека постапката сè уште трае и не е вклучена во агендата за оваа недела. „Чекаме бугарските власти да ни испратат дополнителни информации за кандидатите“, стои во одговорот.

Министерството за правда на Бугарија објаснува дека не е странка во постапката за избор на кандидати за европски делегирани обвинители. (Еурактив)