Зоран Ускоковиќ Сколе, кој со години се споменуваше како еден од организаторите на убиството на Жељко Ражнатовиќ Аркан во хотелот „Интерконтинентал“, со години имал добри и деловни односи со починатиот командант на Српската доброволна гарда.

Во последното интервју што му го дал на авторот на книгата „Се гледаме во некролог“, Сколе потврдил дека по ликвидацијата и се јавил на својата вдовица Светлана Цеца Ражнатовиќ и изразил сочувство.

Иако тврдел дека има добри односи со Аркан, еден од познаниците на Сколе во истата книга рекол дека конфликтот меѓу Сколе и Аркан всушност започнал многу пред убиството. Според оваа приказна, Сколе бил убеден дека Аркан ќе го ликвидира.

Заемот стана долг

– Во една прилика Аркан побарал од Сколе, со кој тогаш имал коректни односи, да му позајми 80.000 германски марки. Парите наводно му биле потребни за обврските кон припадниците на Српската доброволна гарда. Сколе без збор му позајмил пари, а за рокот за враќање не зборувале. Поминале неколку месеци кога Сколе му спомна на Аркан дека би било погодно да му го врати заемот. Аркан ноншалантно одговори: „Пушти го, тоа е твоја донација за борците.“ Сколе, сепак, не беше човек кој лесно ги совладува навредите и очигледно покажувајќи дека другата страна не го почитува и го смета за помалку вреден. Споменатото „несогласување“ беше само увертира на неспоредливо позначаен конфликт – вели во книгата Сколет еден од пријателите на Зоран Ускоковиќ.

Далеку поголемиот конфликт настан со  трансферот на фудбалерот Никола Лазетиќ.

– Кога Аркан реши да го купи Фудбалскиот клуб Обилиќ, на сите им беше јасно дека неговите амбиции не ги задоволуваат тогашните реални можности на клубот. Обилиќ за рекордно време се пласираше во елитното фудбалско натпреварување и веднаш го освои српското првенство – изјави Николиќ.

Драган Николиќ Гаги откри дека ликвидацијата на Аркан од Германија телефонски ја нарачал токму Сколе на 17 јануари 2000 година.

Сколе беше убиен на 27 април 2000 година, три и пол месеци по Аркан. Припадниците на Земунскиот клан  го застрелале заедно со неговиот телохранител, полицаецот Милош Стевановиќ.