На економскиот самит во Скопје дојден е и црногорскиот вицепремиер Дритан Абазовиќ. Тој беше вистинска звезда со доаѓањето на новата влада на Црна Гора на власт како нов Албанец, неоптоварен со национализам. Но, многу брзо си го покажа вистинското лице и потона во радикализам.

35 годишниот Дритан  беше главен да се забрани устоличувањето на српскиот митрополит Јоаникије на Цетиње и се залага за забрана на српската црква во Црна Гора.

Абазовиќ е на мета на Кавачкиот клан поради тоа што нареди апсење на водачот Слободан Кашчелан.

Кога Абазовиќ минатата година беше во Скопје неговиот колега Артан Груби му подари кече како симбол на Албанците во регионот.