Ангел Џамбаски вчера не дојде во Скопје како дел од мешовитиот парламентарен комитет меѓу Македонија и ЕУ, чиј член е европратеникот Џамбаски.

Џамбаски инаку е на таканаречената„црна листа“ граѓани на Бугари на кои им е забранет влез во земјава поради навреди и омаловажувања кон македонскиот народ. Сепак ова се однесува на приватни посети, но не и како дел на официјални делегации.

„Ако овие луѓе сакаат да дојдат во Македонија како дел од делегацијата на Европскиот парламент , тие се секогаш добредојдени. Меѓутоа, ако доаѓаат приватно без разлика кои се нивните мотиви и без разлика дали се пратеници во Европарламентот, не може да им се дозволи влез“, изјави претседателот Стево Пендаровски.

Џамбаски за недоаѓањето беше правдан со настинка