Република Српска го произведе првото оклопно возило наречено „Деспот“. Станува збор за модерно возило кое не е по волја на западните сили бидејќи доаѓа од српскиот ентитет на Босна и Херцеговина.

Целата подготовка траеше две години и „Деспот“ може да се движи со максимална брзина од 130 километри на час, вовладува вертикални препреки, може да се движи по вода и на ѕидови до одредени степени.

Прилагоден е да разбива препреки со одредени противпожарни системи, платформата на задната врата е хидраулична и автоматска што овозможува на тимовите брзо да регираат.