Секој што ќе реши да замине во странство е првото нешто што го загрижува се трошоците. Стан, храна, сметки, автомобил и сите други животни потреби се ставени на хартија.

Неколку десетици или илјадници евра, колку пари навистина се потребни? Дамир Ленарт веќе 5 години живее во Германија, лоциран во Баден-Баден во близина на француската граница.

Тој често на интернет објавува видеа од животот и работата во Германија за тоа колку пари во просек се заработуваат и трошат во Германија.

Важно е во кој град живееш

Најпрвин на почетокот наведува дека е важно во кој град живееш, ако го земеш Минхен или некој поголем град, тогаш таму трошоците се поголеми, но и платите се поголеми. И обратно, во средина каде што трошоците се помали, платите се исто така помали.

 

„Прва ставка е станот, кога ќе дојдеш во Германија, киријата на трособен стан за едно семејство, без парно е околу 700 евра. Згора на оваа цена доаѓаат уште 200 комуналии. Треба да платиш 3 кирии однапред вкупно 2.100 евра за да влезеш во станот.Севкупно доаѓаш до 3.000 евра, тие пари треба да ги имаш во џеб кога ќе влезеш во станот.Потоа треба да го внесеш мебелот, тоа е друг трошок “, почнува Дамир и додава дека станот го наоѓа преку познаници и групи на социјалните мрежи, бидејќи му е многу тешко да се најде, поради големата побарувачка.

Тој објасни и дека на почетокот на месецот се плаќа кирија и комуналии. Струјата се наплаќа посебно, за четиричлено семејство струјата чини 50 евра месечно.

„Важно е да знаете дека не треба да купувате стан кој нема котлара. Тогаш имате огромни сметки за струја, котелот е електричен, собите имаат електрични шпорети, кои трошат многу. Навистина не вреди .Добро е да имаш бојлер со кој се грее и вода и радијатор,ако нема котлара во зградата.Ако нема парно воопшто не земај“, рече Дамир.

Осигурување – важна ставка

Дамир посочува дека следна важна ставка е осигурувањето – основното осигурување чини 10 евра, тоа значи многу и треба да го имате. Следниот вид осигурување што мора да го имате доколку живеете во Германија е правна заштита која чини 35 евра, ве штити од тужби, судски постапки, договори што ги потпишувате.Третата ставка што мора да ја имате во станот е интернетот кој е 40 евра, а трошокот за користење на мобилни телефони е околу 80 евра. Купувањето автомобил во Германија е многу профитабилно, така што повеќето луѓе, по пристигнувањето на работа во Германија, прво обезбедуваат автомобил:

Најлесно е да се купи автомобил во Германија

„Најлесно е да купиш автомобил во Германија, мора да го имаш кога ќе се вратиш дома. Штом помине половина година, ако не си на пробно возење, го добиваш автомобилот што го сакаш. Месечниот заем за автомобил е 200 евра може околу 500-600 евра.
Трошоците за храна може да варираат: Основните намирници можете да ги купите за 400 евра месечно, ако не сакате да заштедите и „имате сè дома“, ќе ви требаат околу 800-900 евра. Таа цена навистина може да варира, зависи од тоа колку троши некој.

„Кога ќе ги соберете сите месечни трошоци, ќе дојдете до бројка од 2.100 евра, ќе додадете уште 100 евра за гориво и 100 евра за непланирани разновидни трошоци, месечниот трошок е околу 2.300 евра. Кога имате домашен буџет од 3.000 евра. , може да се живее удобно“, заклучува Дамир, кој вели дека возачите убедливо најлесно доаѓаат на работа и се добро платени.