Епидемиологот на Институтот за јавно здравје на Црна Гора (ИЈЗ) Драган Лаушевиќ рече дека строгото почитување на здравствените мерки или целосно затворање на државата се два начина за решавање на сложената епидемиолошка состојба во Црна Гора, пренесува РТЦГ.

Лаушевиќ рече дека, за да се подготвиме за претстојната туристичка сезона, мора да се постигне една од овие две алтернативи.

Ми се чини дека оваа алтернатива е поблиску до целосно заклучување на одреден временски период, но повеќе не може да има ефекти како во претходната фаза, што значи две или три недели. За да се достигне времето што ќе не направи конкурентни на пазарот, мора да биде многу подрастично – рече Лаушевиќ.

Тој предупредува дека бројките се незапирливи кога станува збор за болест и смрт. Тој наведува дека загрижува и тоа што „почнуваме да бидеме рамнодушни“. Постојат три можности, вели тој.

Едната е да се помириме и да го оставиме ова да оди по својот тек. Второто е дека сите овие мерки што се во сила се применуваат правилно, а третото е она што се случува во Чешка, а тоа е целосно затворање на државата – рече Лаушевиќ.

Државата, рече тој, се соочува со две ситуации. Едно е зголемувањето на бројот на болни и мртви. Второто е, ако се затвори, целосен економски колапс.

Треба да се воспостави соодветна рамнотежа. Најдобро би било доколку сите што ги прекршуваат постојните мерки се санкционираат, рече Лаушевиќ и додаде дека нема повеќе време ако сакаат да се подготват за летната туристичка сезона.