Делови од чудотворен крст од Русија пристигнаа на Косово. Се работи за Гаденовскиот крст за кој се верува дека има чудотворна моќ.

Крстот на Косово го донесе духовникот Варсануфије. Се работи за голема светост и за кој се смета дека паднал од небо. На мештаните во селото Гаденово им се претставил Св. Никола  и им рекол токму тука да изградат црква. Така и наравиле а крстот што се наоѓа во црквата има божја моќ.