Протестот во Бугарија против владата се одржа на првиот ден од собраниската седница по летната пауза. Демонстрантите ги обвинуваат премиерот Борисов и главниот обвинител Иван Гешев за неуспех во борбата против корупцијата. Тие сметаат дека е нарушено владеењето на правото, што влијае на моќните тајкуни во оваа најсиромашна земја на ЕУ.

Во парламентот, претседателот Румен Радов повика на оставка на владата на десниот центар предводена од Борисов.