Истражувачот Мила Салахи е иницијатор на петицијата со која се бара промена на бугарската историја на државно ниво.

Петицијата содржи интересни факти кои го побиваат напишаното во учебниците. Според него, Бугарите живееле на Балканот уште од неолитот.. Клучните зборови од бугарскиот јазик влегуваат во сите европски јазици, стои во истражувањето.

Петицијата е испратена до претседателот, премиерот, министерот за култура, претседателот на Народното собрание, Комисијата за култура и сите партиски пратенички групи во Народното собрание.

Поддржан е од Бугарскиот генетски проект во американската лабораторија „Family Three DNA“ и уште 14 здруженија и истражувачки тимови, меѓу кои генетичари, историчари, археолози, палеолози, лингвисти, локални историчари, пишува trafficnews.bg.