Половина од бугарските граѓани едвај го поминуваат месецот, покажува најновото истражување н „Евростат“.Дури 53 отсто имале сериозни финансиски проблеми и не биле во состојба да ги подмират основните животни потреби.

Во слична состојба како Бугарите се и Романците. Поради лошата економска состојба веќе неколку недели низ цела Бугарија се одржуваат протести.