Напливот на бегалци на турско-грчката граница ја врати и сивата економија и пренесувањето на црно. Турските медиуми пишуваат дека криумчарите имаат полни раце работа и не можат да стигнат да ги пренесат сите мигранти до селото Кастанијес.

Заедничката граница е долга околу 200 километри и поради тоа е лесно да ги пренесат бегалците на територијата на ЕУ.

За тоа им наплаќале 15 долари по пренесен мигрант а во таа цена се вклучени и децата доколкѕ се работи за фамилија.