Албанците се собират на јужната страна на мостот на реката Ибар, извикуваат антисрпски пароли и скандираат ОВК. Тие ги носат и  знамиња „Голема Албанија“ која ги опфаќа териториите на соседните земји меѓу кои и на Македонија.

Протестот е наречен „Марш кон север“ и се повикува на освојување на делот населен со Срби.