Aлбанците од Косово во редовите на „Исламската држава“ важат за едни од најбруталните војници во Сирија. Тие се собрани во етнички чиста група наречена „борбена група“

 

Како што пишува „Газета експрес“, албанските борци во Сирија најмногу ги има во провинцијата Идлиб. Албанската група попозната и како „Катиба“е во најдобра форма и ретко се меша со останатите борци.