Високиот агент на ЦИАм Роберт Баер реши по 30 години да открие како течел распадот на Југославија и колку странските служби придонеле за тоа.Тој тврди дека многу политичари, воени лица но и новинари биле на платниот список на ЦИА и оти будно се следела секоја нивна постапка.

Стипе Месиќ, Фрањо Туѓман, Алија Изетбеговиќ, многу советници, членови на владата, српски генерали, и воени формации-учествуваа во распадот на земјата-открива Баер.