Директорот на Хрватскиот институт за јавно здравје, Крунослав Цапак објави поразителна статистика за хрватското население.

Имено, хрватските граѓани одбиваат вакцинирање против ковид-19. Според кажаното од Цапак бројката на оние кои не прифаќаат било каква вакцина против корона вирус е околу 25 проценти.

На забелешката на новинарот дека бројот на заразени расте во Хрватска и дека повторно се во нов бран на инфекции, Цапак рече:

– Како изгледа сега ако ја погледнете кривата на новоинфицираните, тогаш тоа е асцендентната крива на новиот бран.

Откако новинарот изјави дека клиничката слика на заразените е полоша и потоа праша дали ќе бидат донесени нови мерки и кафулињата на крајот ќе бидат затворени, директорот претпазливо одговорил дека ситуацијата се следи и дека засега нема да има построги мерки .

– Ние ја разгледуваме ситуацијата секој ден. Хоспитализацијата на помладите луѓе е лоша вест. Се надеваме дека сега, бидејќи нема да има училишта за неколку дена, имаме строги мерки во окрузите кои имаат полоша состојба, внимателно ќе ги следиме. Ако скокот на новозаразените е таков што ќе одлучиме на национално ниво, тогаш ќе го сториме тоа. Досега, локалниот пристап е подобар – изјави Цапак за Н1.

Новинарот тогаш праша дали „ќе затвориме сè две недели ако сме во економска ситуација како Германија“, на што раководителот на CNIPH правилно забележа дека во моментот никаде не е чудесна економска состојба.

– Економијата во овој момент не цвета никаде. Другите земји имаат големи резерви затоа што се побогати од Хрватска, но нашите мерки се поблаги и економијата сè уште функционира. Во Хрватска, сè уште трае. Сè уште не сме ја разгледале мерката за затворање на кафулиња, но таа е на масата. Враќањето кон старото е можно, но ние ја разгледуваме ситуацијата на дневна основа.

На слабиот одзив на граѓаните на вакцинацијата, Чапак рече:

– Колку што знам, денес дојдоа помалку луѓе отколку што се очекуваше, мислам третина. Денешниот ден не беше добар за вакцинирање, лошо време, но и два дена празници, можеби не сите ја проверувале е-поштата. Ќе видиме утре и задутре, денес дојдоа мал број луѓе.

На забелешката на новинарот дека според нивното истражување, околу половина од вработените во државните институции одбиле да се вакцинираат, Цапак вели:

– Според нашите истражувања, околу 25% од Хрватите тврдоглаво ја одбиваат вакцината, каква било вакцинација, не само против короната. Околу 10 до 15 проценти од двете, мора да влијаеме на нив, а остатокот би се вакцинирал.