Жителите на малата Речица се солидаризираа со денешниот протест во Тетово. Дури и откако го скршија одбраната поставен од полицијата, на главниот пат кон седиштето на ДУИ, демонстрантите не успеаја да стигнат до седиштето и си заминаа.

Потоа се обидоа преку споредната улица, но повторно беа блокирани од полицијата, иако граѓанин, сопственик на куќа, ги отвори вратите за демонстрантите. Еден од демонстрантите, со кече на главата, за време на првата блокада, од страна на полицијата, рече дека:

„ДУИ мисли дека има поддршка од Албанците, но нема“ Покрај организаторите, еден од водачите на протестот е Ибн Емшиу, кој за време на пожарот загуби двајца членови на семејството, неговиот брат и неговиот татко.

За време на протестот, момчето што учествуваше на протестот се загуби за момент.

„Дали имате Господ, ослободи го патот, да го најдам момчето, ако му се случи нешто, одговорен е Амир, шефот на полицијата. Патот е јавен, не е ваш“, изјави Емшиу за „Журнал.мк“

Во меѓувреме, медиумите објавија најмалку едно апсење за време на протестот. Се упати кон седиштето на ДУИ преку спореден пат. Претходно, револтираните членови на семејството одржаа говор пред општината, а потоа фрлаа со јајца кон овој објект.