Павле Трајанов е „хејтер“ и противник на европската идеја бидејќи бара правична застапеност на Македонците и Албанците во владиниот кабинет, рече вчера на партискиот митинг на ДУИ во Тетово координаторот на пратеничката група на интегративците во Собранието, Арбр Адеми.

Нашиот лидер Али Ахмети има за цел да се постигне напредок во општеството, младите иднината да ја гледаат тука, за тоа ни е потребен и сојуз внатре во земјата за да се отворат вратите на ЕУ. Не ни е потребен сега луксуз па да го сопираме европскиот пат заради партиски интереси. И не треба сега да ѝ се наштети на партиската организација на ДУИ. Но, од друга страна, слушнавме ‘хејтерска’ изјава на Павле Трајанов, како и на некои други, кои велат дека можело да има најмногу пет или шест Албанци како министри. Со нивната ‘правична  заастапеност“ тие се прикажуваат дека се против создавање на заеднички европски фронт. Но ние можеме и треба да го следиме нашиот претседател кој работи на унапредување на позицијата на Албанците, но и на сите луѓе во општеството, затоа повикуваме на единство, не на поделба, рече Адеми.

Лидерот на Демократскиот сојуз и пратеник Павле Трајанов рече дека нема да гласа за новиот владин состав ако во него бројот на албански министри е поголем од македонските и не се почитува правото на правична застапеност, имајќи предвид дека според резултатите од пописот, според него, Владата треба да има најмногу 5 до 6 албански министри.