Министерството за здравство со физибилити студијата ќе ја испитува можноста за правење на јавно-приватно партнерство за услугите „Брза помош“ и „Домашна посета“.

Тендерот кој е распишан од страна на Министерството за здравство е отворен на 3 ноември и прибирањето на понудите трае до 14 ноември. Оваа набавка се однесува на прибирање понуда за изработка на физибилити студија и анализа на можности и капацитети на услугата „Брза помош“ и „Домашна посета“. Физибилити студијата треба да покаже дали воопшто е можен овој модел на јавно приватно партнерство, кој функционира и во други земји, да функционира и кај нас. Информацијата што ја пренесоа дел од медиумите дека е објавен тендер за јавно приватно партнерство не е точна, туку станува збор само за испитување на можноста за неа“, информираат од Министерство за здравство.

Oglas

Од таму велат дека по добиените резултати од анализата, ќе организира јавна дебата, на која ќе бидат презентирани резултатите и заедно со стручната јавност ќе се донесе најдоброто решение по однос на ова прашање.

 

Јавното здравство во изминатите години покажа слаби резултати во менаџирање на Итната медицинска помош. Затоа, сега бараме начини како да ја подобриме состојбата и да понудиме подобри услови за граѓаните“, велат од Министерство за здравство.