Гал Пелег, доктор од Израел кој работи во болницата во Парма вели дека добиле упатства постарите од 60 години веќе да не ги ставаат на респиратори. Тој објаснува дека во неговата болница има малку вештачки бели дробови кои пациентите ги одржуваат во живот и оти мораат да бираат помлад или постар.

Ситуацијата во болницата е катасторфална и не се подобрува. Добивме наредба постарите од 60 години да не ги ставаме на респиратори бидејќи нема за сите. Освен респиратори нема доволни машини и за CPR и мораме да одлучуваме кои пациенти ќе бидат спасени. И покрај мерките им дозволуваме на пациентите за последен пат да се простат од своите болници-раскажува докторот од Израел.