Професорката Јасна Котеска на социјалните мрежи открива скриен план, што го нарекува “Таен државен удар”.

Во својата информација професорката објавува дека концептот на министерката за образование Мила Царовска требало да купи време додека да бидат изработени учебници по бугарски терк, но и дека со новата стратегија за образованието на Филолошкиот факултет при УКИМ требало да се воведат две научни гранки, а да се укине предметот македонски јазик.

“Да сумирам.
1. Мила смислила 10-то летка без науки додека дојдат бугарските учебници по историја.
2. На Филолошки без писмен допис се планирале две научни гранки: лингвистика и литература, ама македонскиот да бил тек дел од гранките.

Ова е тоа што го викаат таен државен удар?”, пишува професорката Јасна Котеска во врска со активностите на министерката Мила Царовска за реформи на образованието.

Предходно МОН најави дека на идната јавна дебата трае до 20 јануари а во не а нема да бидат прифатени сугестиите од стручната јавност кои се критички настроени кон концепцијата на министерката Царовска.