Претседателот Стево Пендаровски денеска со својот германски колега беше на гробот на македонскиот револуционер Гоце Делчев.

Забележително е дека шефот на државата при речиси секоја посета на странски државник е во црквата Св.Спас што не беше случај во минатото. Пендаровски беше особено критикуван за една негова изјава дека „Гоце Делчев се декларирал за Бугарин и оти тоа е факт“.