Екс премиерот Никола Груевски оставката ја депонирал преку нотар во Собранието, потврди спикерот Талат Џафери.

Заверената оставка пристигнала во средата на 5-ти јуни. Се очекува нејзиното прифаќање да се најде на дневен ред на следната собраниска седница во вторник, иако имаше негодувања од владеачкото мнозинство дека тој треба тоа да го стори лично, а не од Будимпешта, каде што доби политички азил.

Џафери потврди дека оставката е пристигната со нотарски акт и со соодветни печати со кои се потврдува дека станува збор за лична изјава на Груевски.

Примена е на 5-ти јуни. Испратена е на превод од унгарски јазик и кога ќе биде преведена ќе биде доставена на пратениците, рече Џафери.