Навивачите на Босна и Херцеговина испратија писмо до федерацијата Огнен Врањеш да не се враќа во репрезентацијата.Како причина тие го наведуваат фактот штто фубалерот со своите изјави поттикнува говор на омраза и поради тоа што е Србин.

За разлика од навивачите, новиот селектор Душан Бајевиќ се изјасни дека Огнен му е потребен во натпрњварите од Лигата на нации од каде се надеваат дека ќе се пласираат на ЕП.