Радоје Звицер, кој е на чело на еден од најкрвавите кланови, вечерва беше означен како водач на криминална група чија цел беше убиството на српскиот претседател Александар Вучиќ. Оваа информација ја соопшти министерот за внатрешни работи Александар Вулин, кој изјави дека српската полиција ги добила податоците од Европол.

Кој е Радоје Звицер?

Неговото име првпат се појави во јавноста во декември 2017 година, кога на YouTube беше објавено 15-минутно видео со детални информации за „Кавачкиот клан“, водачот на оваа група и нејзините членови.

Тогаш беа откриени детали кои не беа спомнати во јавноста, а се однесуваат на криминалните активности на овој клан, како и имињата на земјите во кои дејствуваат и лажните идентитети кои ги користат.

Видеото за прв пат открива дека Звицер, кој е познат како водач на „кавачкиот клан“, користи туѓ идентитет и дека слободно патува низ Европа под името Јосип Бабиќ.

Имено, според информациите на безбедносните служби од регионот се криел во земјите од регионот и ЕУ под лажното име Бабиќ, роден на 6 февруари 1979 година. од Орашје, БиХ. Бабиќ е државјанин на БиХ, роден во германскиот град Нирнберг.

Бидејќи Бабиќ одговараше на неговиот опис и возраст  го искористи тоа и го извади пасошот преку неговите „канали“ во БиХ, кои му служеа за непрекинато патување.

Според пишувањата на медиумите, Звицер избегнал апсење за време на полициска акција на територијата на Косово и Метохија пред неколку години, бидејќи побегнал од Приштина еден ден претходно, врз основа на пријава што ја добил од непознат извор.

Има згодна сопруга

Цвицер извесно време поминал во Приштина, од каде отпатувал во Истанбул, Виена и Цирих користејќи лажни документи. Иако полицијата се надевала дека и тој ќе биде фатен во акцијата што ја подготвувале десетина дена, Цвицер успеал да го напушти местото што повремено го користел.

Неговото име повторно стигна до медиумите кога ја избегна смртта во Украина во мај 2020 година.

Во тоа време напаѓачите му пришле пред зградата во која живеел со сопругата и испукале неколку истрели. Од смрт го спасила сопругата Тамара, која во тој момент извадила пиштол и пукала во напаѓачите што ги спречила да ја завршат работата.

Иако тешко ранет, Звицер успеал да се опорави, а потоа  се вратил во Црна Гора. Засега не е познато каде се наоѓа Звицер. Последен пат бил лоциран во Бразил. Тој го напушти Балканот преку Босна и Херцеговина, а потоа, како што се сомневаше во Јужна Америка,  Шпанија или Париз.