Молдавија кој ги почна преговори пред Македонија  е континентална земја во југоисточна Европа, која се граничи со Украина на исток и Романија на запад. Се наоѓа во близина на северниот брег на Црното Море, помеѓу реките Прут и Днестар. Името Молдавија обично се користи по покраината, која покрај Република Молдавија вклучува и делови од Украина и Романија.

Официјален јазик во Молдавија е романскиот, но областа потпадна под власт на Руската империја во 1812 година и до ден денес остана под силно влијание на Руската Федерација – која силно се противи на идејата за анексија на територијата на Молдавија. кон Романија. И 30 години по одвојувањето од СССР, Руската Федерација останува главен економски партнер на Молдавија и има силно влијание врз нејзиниот политички живот

По одвојувањето од СССР, се појави бунт во редовите на рускојазичното урбано население во Придњестровје, а од март до јуни 1992 година се водеше војната во Приднестровје, со нешто повеќе од 1.000 загинати. По склучувањето на примирјето, воените сили на Руската Федерација остануваат трајно распоредени во Придњестровје со околу 1.500 војници, а Молдавија како целина останува значително економски зависна од Русија.

По прогласувањето на независноста, Приднестровје воспостави своја владина структура. Од претседателот, преку уставниот суд, армијата, полицијата, царината, химната, грбот. Нејзините институции не заостануваат во функционирањето по Молдавија, најсиромашната земја во Европа и затоа не е атрактивна за жителите на Придњестровје.

Иако Молдавците поединечно се најбројна етничка група, тие се во значителна мера маргинализирани, па дури и дискриминирани, првенствено во нивното учество во политичкиот живот, како и во употребата на јазикот, односно образованието на молдавски.

Во 2004 година избувна криза околу положбата на молдавските училишта во Придњестровје, која беше решена со доделување автономија со барање да се регистрираат во Министерството за образование на Придњестровје.

Регионот, во кој главно се зборува руски, се отцепи од тогашната советска Молдавија во 1990 година. По распадот на Советскиот Сојуз во 1991 година, проруските сепаратисти водеа крвава војна со молдавските владини сили.

Русија, која веќе имаше трупи таму, помогна да се стави крај на борбите и регионот стана еден од неколкуте „замрзнати конфликти“ во поранешниот советски регион.

Приднестровје е сиромашен регион и многу се потпира на рускиот гас. Името го добива по реката Днестар, која го дели од остатокот од Молдавија.Има своја валута и војска а Фудбалскиот тим Шериф доаѓа од главниот град во регионот Тираспол.Москва држи 1.500 мировници на територијата, како и 1.400 војници кои го чуваат огромното складиште за оружје што е таму од распадот на Советскиот Сојуз.