Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на денешната прес конференција ја толкуваше изјавата на меѓунарониот секретар на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, за грчката телевизија „Скај“ каде тој посочи дека„Никој не може да негира што сум, јас сум Македонец од Македонија“.

Мицкоски објасни дека ВМРО-ДПМНЕ не учествувал во процесот на промена на името и оти Заев треба  се срами од она што заев го направи. Според него, Муцунски не кажал ништо лошо.

Ние сме Македонци кои говориме македонски јазик. што е ова спротивно од она што говореше Заев.Мто е ова лошо. Јас македонец кој говори македонски јазик и сум од Македонија-посочи Мицкоски.