Францускиот претседател Емануел Макрон соопшти дека кога ќе дојде време за тоа, подготвен е да ги пречека властите на Бугарија и Македонија во Париз, со цел склучување билатерален договор кој ќе овозможи отпочнување на преговорите за пристап на земјава во Европската Унија.

По разговорите со бугарскиот претседател Румен Радев и премиерот на Македонија Димитар Ковачевски, Елисејската палата потсети оти Франција, која претседава со ЕУ до 1 јули, веќе неколку недели ја поддржува потрагата по решение за спорот меѓу двете земји.

За време на разговорите, францускиот претседател ја изразил својата целосна поддршка за договор меѓу двете земји, кој ќе придонесе за добрососедски односи и ќе ја консолидира европската перспектива на Македонија, како и почитување на основните права на граѓаните кои изјавуваат дека припаѓаат на други заедници или на малцинства.

Вчера, пак, премиерот Димитар Ковачевски изјави дека Франција како претседавач со ЕУ ги олеснува разговорите помеѓу двете страни, но оти не постои конкретен предлог на маса за решавањето на спорот помеѓу Скопје и Софија.

Во рамките на нивните ингеренции и капацитет тие помагаат во фасилитирање на разговорите помеѓу Република Бугарија и Република Македонија, меѓутоа не постои конкретен предлог на маса којшто ќе каже ова е тој предлог, бидејќи сепак треба ние да изнајдеме решение како соседи што ќе биде навистина основа за да можеме да градиме добрососедски односи и да претставува основа за одржување на прва меѓународна конференција за нашата држава со ЕУ“, изјави премиерот.