Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули истакна дека Владата првпат во изминатите години има план за справување со загадувањето. Во тој план, додаде Макрадули, има мерки кои се спроведуваат првпат во земјава, како и заклучоци што заедно ги донеле сите парламентарни партии.

-Првпат има план за справување со аерозагадување, првпат тој е дел од Буџет и првпат е стратешки приоритет на Владата, рече макрадули.

Тој истакна дека бројките покажуваат намалување на загадување и најмал број загадени денови, на што реагираат пратениците од опозицијата со забелешка дека не може да им верува или не на бројките од инструментите кои го мерат загадувањето во зависност од тоа дали им одговара или не.

-Во Република Северна Македонија е загадено, но има драстичен пад на намалувањето на загадувањето. Овој план кој  првпат се справува со извори на загадување и тоа е клучно, да има што помалку извори кои емитираат ПМ честички во воздухот. Тој план кој првпат се бори со изворите не е само еколошки, туку носи и економски бенефит, рече Макрадули.