Африм Гаши, лидерот на Алтернатива, која е дел од опозициската коалиција со Алијанса за Албанците, во својата анализа за БГНЕС вели дека Бугарија направила грешка што ја блокирала Македонија во евроинтеграциите. Опозицискиот лидер смета дека пристапот на Бугарија е сосема погрешен за добрососедските односи и дека требало да дозволи проблемите да се решаваат во наредните пет-шест години со текот на интегрирањето на Македонија во ЕУ.

Хоризонталната оска на Балканот е многу важна за Алтернатива. Сметаме дека е од стратешки интерес за нашата земја да ги поврзе Црно и Јадранско море, да се развиваат економски, културни и какви било други односи меѓу нашите земји, и да не дозволуваме да се развиваат односите на вертикалната оска, која функционира перфектно. повеќе. Мислам дека ова е лошо и за Македонија и за Бугарија. Особено оската Атина-Белград. Затоа велам дека Бугарија мора да биде многу внимателна во овој спор. Таа треба да знае дека кога тоа се случува, ќе гледаме како Вучиќ ги испорачува вакцините на Табановце, а не Бугарија, на кои гледаме како на прв сосед и како на членка на ЕУ, која требаше да биде првата земја што ќе ни помогне во процесот на вакцинација на населението, вели во еден момент Гаши.