Европскиот парламент не го осуди однесувањето на европатеникот Ангел Џамбаски и понижувањето што го искажа спрема Македонија и Македонците среде Скопје.

Од ЕП велат дека тоа е негова лична работа и оти на никој начин не е поврзано со институцијата што ја претставува.

Ово негов израз спаѓа под единствена одговорност на пратеникот и во секој случај не ја претставува позицијата на Парламентот-велат од ЕП за „Република“.

Џамбаски на панихидата на Мара Бунева се однесуваше непристојно и пред присутните велеше дека „Македонците се Бугари“ , Македонија е бугарска“ „И една народ во две држави“.

Покрај Европскиот парламент однесувањето на Џамбаски не го осуди ни министерството на Бујар Османи.