Табелата на „Транспаренси интернешнал“ за индексот на корупција од 2004 до 2020 година покажува како се движела корупцијата во време на владеењето на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ.

Па така во 2006 година пред доаѓањето на власт на ВМРО-ДПМНЕ на чело со Груевски индексот на корупција изнесува 105.

За само две години под негово водство тој се намалува на 84 а потоа се движи околу 70.

Нагло зголемување имаме по доаѓањето на власт на СДСМ на чело со Заев во 2016 година.Во првата година на неговото владеење индексот изнесува 90,потоа се искачува на 107 , за во 2020 да достигне 111.

Ова е една од најголемите причини што Македонија не добива датум за преговори надополнето со формулацијата дека сме „хибриден режим“.

Бугарија е само една од причините зошто нема датум а вистинската е во овие бројки и параметри.