Европската унија не се изјаснува околу можните избори во јуни како што ги најави лидерот на СДСМ Зоран Заев. „Пресинг ТВ“ ја праша портпаролката на ЕК, Ана Писонеро дали е прифатливо избори на кои опозицијата нема да учествува.

Добивме краток одговор дека ги внимателно ги следат разговорите меѓу политичките лидери за земјата да организира избори и да се справи со корона кризата.

Ние внимателно ги следиме дискусиите во Скопје меѓу политичките лидери. Дискусиите треба да продолжат така што земјата може да организира избори и целосно да се справи со последиците од кризата СОВИД-19-изјави Писонеро за „Пресинг ТВ“.

За потсетување, во 2016 година, тогашниот комесар за проширување Јоханес Хан, се спротистави на намерата на власта да организира избори на кои опозицијата нема да земе учество.