Техничкиот премиер Талат Џафери, во обраќањето на првата, конститутивна, седница на новоизбраната Влада порача дека нивна клучна задача ќе биде организирање слободни, фер и демократски редовни избори во отворена и законита процедура.

null

Џафери ги соопшти очекувањата од работата на новата Владата во делот на организацијата и спроведувањето на претстојните избори и за реализацијата на тековните обврски на Владата, во интерес на граѓаните, соопшти владината прес-служба.

-Пред нас е една клучна задача, подготовка и организирање слободни, фер и демократски редовни избори во отворена и законита процедура. Во таа наша задача, имаме обврска да соработуваме и со Собранието и со Државната изборна комисија и со Мисијата на ОБСЕ/ОДИХР, но и со Европската Унија и САД како наш стратешки партнер, со цел да обезбедиме највисоки европски стандарди во процесот во изборната кампања и на самите избори, со целосен фокус на создавање услови, во коишто граѓаните, на изборите, јасно ќе ја изразат својата волја, рече Џафери.

null

Додаде дека ќе обезбедат и редовно функционирање на институцијата, соработка и инклузивност во работата и од оваа Влада, кажа, очекува ефикасност и да е во функција на интересите на граѓаните, а притоа да е транспарентна и отчетна