Американскиот амбасадор во Македонија Џес Бејли смета дека одлуката што македонските граѓани треба да ја донесат на референдум е многу важна и затоа се надева дека ќе излезат и ќе го кажат своето мислење.

Драго ми е што сум овде на оваа крстосница на Македонија, во време кога Македонија е на крстосница и многу важната одлука на граѓаните што треба да ја донесат неделава што претстои. Се надевам дека граѓаните ќе излезат и ќе го искажат своето мислење, кое и да е тоа, ова е значаен дел од демократскиот процес, рече Бејли при посетата на општина Куманово, каде имаше средба и со градоначалникот Максим Димитриевски.

Бејли истакна дека САД имаат соработка со Куманово како град кој, како што рече, ја опфаќа македонската разновидност, од повеќе аспекти, религиски, културен, индустриски.

Тој додаде дека Куманово е крстосница на буквално два коридори, не само за државата, туку и за европскиот континент, и оти се горди што соработуваат и нудат поддршка за некои училишта преку реконструкција, за развојот на граѓанските организации, младинско јакнење, за лицата со попреченост, за лица кои отпочнуваат мали бизниси.