Во најновата анкета на американскиот Национален Демократски Институт ВМРО-ДПМНЕ има убедливо водство пред СДСМ. Тоа изнесува четири проценти, односно ВМРО-ДПМНЕ има поддршка од 14 проценти, а СДСМ 10.

Од останатите партии, ДУИ има поддршка од пет проценти, исто толку и Левица. Алијанса за Албанците има рејтинг од 4 процнети.

Истражувањето е спроведено телефонски во март оваа година.Оттогаш во Македонија се случи повторниот бран на корона, немањето на вакцини па за очекување е поддршката за власта да се намалува.

И како капак на се ги имаме пожарите, каде власта во недостик на опрема и кадар беше принудена да бара помош од неколку земји.