Алтернатива денеска ќе ги свика највисоките партиски тела за да донесе конечна одлука околу понудата на Заев за формирање на ново парламентарно мнозинство. Состанокот на највисокото партиско тело почнува во 18 часот.

Во партијата  постои поделеност околу тоа дали да се биде дел од идната влада но ќе ја почитуваат секоја одлука која ќе биде донесена.

Денеска и лидерот на СДСМ Зоран Заев ќе ја достави оставката во партијата за да може да започне постапката за избор на ново раководство.