На скоро 2/3 од етничките Албанци одлуката за старт на преговорите ќе им влијае на тоа за кого ќе гласаат. Спротивно скоро ист толкав процент на етнички Македонци велат дека епилогот во Брисел нема да има влијание на нивната одлука на изборите, покажува акнетата на Детектор спроведена од ИПИС.

Во проценти, 62% од испитаниците Албанци одговориле дека пораката од Брисел ќе ја толкуваат како насока за кого да гласаат, а 58% од испитаниците Македонци и без Брисел знаат за кого да го дадат својот глас.

Младите, пак, до 29 години, истот ака во голем процент, 52%, и без одлуката на Брисел знаат за кого ќе го дадат својот глас.