VHS лентите се продаваат за над 17.000 евра на eBay, а класиците од детството како „101 далматинец“ и „Малата сирена“ достигнуваат илјадници евра, долари, фунти…

Чекор по чекор, старите ленти станаа злато меѓу колекционерите кои се спремни да платат богатство за да ги добијат филмските класици во одлична состојба.

Минатиот месец, VHS лента „Враќање во иднината“ – сè уште во оригиналното пакување – беше продадена за неверојатни 10.000 долари (околу 9.400 евра) на аукција.

Сега „ретката“ верзија на „101 далматинец“ на Дизни, во запечатено пакување и во чиста состојба, се нуди на eBay за 15.000 фунти

Во меѓувреме, комплет ленти на Disney VHS се на пазарот за 10.000 фунти

Други класици на eBay вклучуваат „многу ретко“ издание „Нинџа желки“ од 1990 година, кое чини околу 10.000 евра, како и касета „Аладин за околу 6.000 евра.

Во јуни минатата година, VHS лента „Враќање во иднината“ беше продадена за 75.000 долари, според WalesOnline, што ги натера сопствениците на касети уште еднаш да ги прочешлаат своите плакари за предмети што претходно ги сметале за „ѓубре“.

Првата VHS лента на Терминаторот (1984) во речиси совршена состојба беше продадена на аукција за 432.500 долари минатата година.

За да се земат предвид VHS лентите за тие вртоглави фигури, тие мора да бидат во чиста состојба, по можност неотворени.

Но, тоа не значи дека половната VHS лента не може да вреди колку автомобил – половната верзија на „Малата сирена“ се нуди на eBay за 7.300 евра.

Затоа, пред да се упатат кон нивната гаража, поткровје или каде и да ги складираат своите стари работи, сопствениците треба да бидат внимателни – состојбата на овие ленти е клучна за нивната продажна цена.