Дизајнерката на ентериер и ќерка на познатата модна дизајнерка Верица Ракочевиќ, Елена Караман отворено зборуваше за поранешната преселба во Валенсија, бракот со познатиот фудбалер Пеѓа Мијатовиќ и загубата на синот.

Многу брзо останала во друга состојба, а потоа стигнала ужасна дијагноза.

 Ми се случи последното нешто што можев да замислам, породувањето се искомплицира и моето дете се роди со церебрална парализа. Никогаш не ни дознавме што всушност се случило. Колку лекарите згрешиле, а колку судбината си поиграла со нас, веројатно никогаш нема да дознаеме. Интимно мислам дека главниот проблем беше тоа што не најдоа соодветно да го стават детето, кое се роди пет недели порано, во инкубатор, потпирајќи се на неговата телесна тежина. Додека ги проучував сите можни медицински лексикони и ги прегледав сите светски детски клиники, испадна дека лекарите не само што не реагираа како што треба веднаш по породувањето, туку и не го поставија вентилот за хидроцефалусот што тој потоа го доби. во времето. Кога Андреа имаше осум месеци, тие го потврдија она во што се сомневав долго време – дијагнозата беше церебрална парализа. Не требаше да чекам детето да наполни осум месеци за да сфатам дека нешто не е во ред со него, бидејќи можеби не знам што да правам, но дефинитивно знам да бидам мајка.

Таа рече дека сфатила дека нешто не е во ред со нејзиниот син кога се родил.

 Од раѓањето на Андреа забележав дека нешто не е во ред, а подоцна дека хидроцефалусот не му беше главен проблем. Дете кое е хипертонично, кое нема инстинкт за цицање, се храни најмалку час и половина. Секогаш имав туба при рака, за која ми објаснуваа како да ја внесам, преку нос во стомакот. Од болницата рекоа дека може да живее со нас само ако не престане да се дебелее. Направив се за да не се врати таму, научив како да го хранам, па дури и да му дадам терапија, мислејќи во сета моја хистерија дека никој нема да го направи тоа подобро од мене. Докторите ни рекоа дека мора да се навикнеме и дека ова е крст што ќе го носиме на чело во иднина. Ми требаа години за да го преместам крстот на друг дел од телото и да сфатам дека ако е целосно над сите сили на природата, Бог, космосот, религијата – на почетокот еден човечки живот е уништен, преостанатите три треба да биди спасен – истакна Елена.