Монасите од Света Гора со години подготвуваат препарат кој успешно лекува неколку видови на рак. Голем број луѓе кои боледудуваат го посетуваат овој свет остров во Грција за да набават од лекот.

Препаратот се подготвува од коренот на растението Козлац (Arummaculatum). Тоа е див цвет со портокалово-црвен плод и непријатен мирис на труло месо.

Препарартот се прави само од коренот на растението.Се ситни на зрна од пченка се суши и става во стаклена тегла.Се прелива во мед. Не е потребно да отстои но треба да се голтне без жвакање зошто е многу лут и наутро на празен желудник. Важно е да се напомене дека не смее да се зема за време на хемотерапија и се користи 15 денови по што се прав пауза од еден месец. Најголем успех има при лекување на рак на дојка, простата и бели дробови.