Малкумина кои гледаа Евросонг можеа да разберат по кој принцип се одвива гласањето на телеволтингот и како може да се случи толкав скок во гласовите од публиката во однос на гласовите од жирито.

Еве зошто е тоа можно:

Најпрво се соопштуваат гласовите од стручните жирија од 41 земја на принципот 1,2,3,4,5,6,7,8,10,12 поени.

41 земја по 58 поени вкупно 2378. Запаметете ја оваа клучна бројка 2378.

Сега доаѓаме до гласовите на публиката.Тие се распоредуваат по истиот принцип па така доколку на пример Шведска добила најмногу гласови во една земја добива 12 поени таа зад неа 10 и тн..

Математички повторно доаѓаме до бројката 2378 поени кои стојат на располагање. Технички, тимовите на секоја земја можат пред крајот да пресметаат колку бодови се на располагање и дали имаат шанса да победат и тоа  да им го соопштат на натпреварувачите во зелената соба.